Suiker: dit doet het écht voor je huid
Suiker: dit doet het écht voor je huid
Wat zijn de gevolgen van suiker voor de huid? Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat suiker niet alleen van binnen, maar ook van buiten invloed heeft op ons huidverouderingsproces.
Wat doet suiker met de huid?
Wanneer we suiker eten, verhoogt dit het bloedsuikergehalte in ons lichaam. Dit leidt tot de aanmaak van insuline, wat helpt om suiker uit het bloed op te nemen. Hoewel dit proces normaal is, kan een constant hoge suikerinname op de lange termijn schade aanrichten, ook op onze huid. Suiker zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam, wat kan leiden tot een verslechtering van huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea. Daarnaast heeft suiker invloed op het collageen en elastine in onze huid, twee essentiële eiwitten die onze huid stevig en jeugdig houden.
Wat is glycatie?
Één van de grootste boosdoeners van suikerconsumptie is het proces dat glycatie wordt genoemd. Dit is een chemische reactie waarbij overtollige suikermoleculen zich binden aan eiwitten waaronder collageen en elastine, en zogenaamde Advanced Glycation End Products (AGE’s) vormen. Deze AGE’s beschadigen de structuur van collageen en elastine, waardoor de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest. Dit leidt tot verslapping, rimpels en een doffe teint – allemaal tekenen van vroegtijdige huidveroudering.
Glycatie is onvermijdelijk en maakt deel uit van het natuurlijke verouderingsproces. Echter, door een dieet met veel suikers kan dit proces versneld worden, wat resulteert in een vroegtijdige verouderde huid.
Het effect van geraffineerde suikers
Niet alle suikers zijn per definitie slecht. Geraffineerde suikers kun je beter wél vermijden. Deze soorten suikers veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel en hebben de grootste invloed op huidveroudering. Geraffineerde suikers zitten in bijvoorbeeld snoepgoed, frisdranken en bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes en gebak. Kies in plaats daarvan voor complexe koolhydraten, zoals volkorenproducten, fruit en groenten. Deze bevatten natuurlijke suikers die langzamer worden afgebroken, wat een meer stabiele bloedsuikerspiegel en minder inflammatie tot gevolg heeft. Antioxidantrijke vruchten, zoals bessen, appels en citrusvruchten zijn ook een geweldige keuze, omdat ze helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen, een ander proces dat huidveroudering versnelt.
Tip: de meeste antioxidanten vind je in rode druiven en blauwe bessen.
Wat kun je doen om glycatie tegen te gaan?
Hoewel het verminderen van suikerconsumptie cruciaal is, zijn er ook andere stappen die je kunt ondernemen om je huid te beschermen tegen glycatie en vroegtijdige (huid)veroudering.
- Gezonde voeding: Vermijd snelle suikers en kies voor een dieet dat rijk is aan antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen ontstekingen te verminderen en ondersteunen een gezonde huidstructuur.
- Huidverzorging met antioxidanten: Producten met antioxidanten, zoals vitamine C en E bevatten, helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en beschermen de huid tegen schade door glycatie. Deze antioxidanten bevorderen ook de aanmaak van collageen, wat helpt de huid stevig en elastisch te houden.
- Bescherming tegen de zon: Blootstelling aan UV-stralen kan het proces van glycatie versnellen. Het is daarom essentieel om dagelijks een SPF te gebruiken om je huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering.
- Hydrateren en herstellen: Kies voor producten die hydraterende ingrediënten bevatten, zoals hyaluronzuur, en ingrediënten die helpen bij het herstel van de huidbarrière, zoals niacinamide. Een goed gehydrateerde huid is beter in staat om schade te herstellen en ziet er gladder en voller uit.
Van het veroorzaken van ontstekingen tot het versnellen van huidveroudering door glycatie; suiker heeft een grote invloed op hoe onze huid eruitziet en aanvoelt. Gelukkig kunnen we, door bewuste keuzes te maken in ons dieet en huidverzorgingsroutine, de schade beperken en onze huid beschermen tegen de mogelijke verouderende effecten van suiker. Kies voor een gezonde balans, en je huid zal je er dankbaar voor zijn!
Bron:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10000428